Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 25.12.2013 | Prispevek objavil: Cajtng
Značke: , , , , , , ,
V kategoriji: Cajtng | Lokalno
Prispevek ogledan: 1,467-krat

Franci Kravcar, Zidaniški kvintet: Vesel sem za Modrijane, saj so močno dvignili popularnost narodno-zabavne glasbe

Zidaniški kvintet. Sestavljajo ga sami prekaljeni glasbeniki. Brata Franci in Primož Kravcar ter Andrej Mežan so – kljub mladosti – stari Trebanjci, medtem ko sta Boštjan Bone in Aljoša Deferri postala Trebanjca šele pred nekaj leti. Polovica ansambla je zaposlenega v orkestru slovenske vojske, kar je le dokaz, da so fantje virtuozi na svojih inštrumentih. Kjerkoli nastopajo, ponesejo tako svoje, kot tudi ime Trebnjega med zvezde. Na kratko smo spregovorili z animatorjem v ansamblu, osebo, ki drži stik s poslušalci, sicer pa tudi klaviaturistom in mojstrom na klavirski in diatonični harmoniki. Za Cajtng.com se je odprl profesor matematike na OŠ Trebnje Franci Kravcar, pri nekaj vprašanjih pa sta odgovor uskladila z Andrejem Mežanom.

Zidaniški kvintet

Zidaniški kvintet v zasedbi, ki igra skupaj od samega začetka. Stojijo z leve Franci Kravcar, Andrej Mežan in Boštjan Bone, čepita Aljoša Deferri in Primož Kravcar.

 • Franci, začniva z letom, ki se je izteklo. Koliko nastopov ste imeli letos?

V letošnjem letu smo imeli okrog 24 nastopov.

 • Je to več kot prejšnja leta ali manj?

Število nastopov je približno enako kot leta nazaj, se pa spreminja vrsta nastopov. Na primer v letošnjem letu je bilo manj porok, bilo pa je več veselic.

 • Zanimivo. Kaj menite da je razlog za to, da je manj porok, pa več veselic?

Osebno menim, da je porok manj predvsem zaradi visokih stroškov, ki jih le-ta prinese. Glede na to, da je trenutno družba na sploh v slabšem finančnem stanju, kot pa je bila, pa tudi napovedi niso preveč optimistične, se pari ne odločajo več tako množično za drage poroke. Lahko pa, da je razlog tudi v letnici 2013, kar naj bi bil tudi po mnenju nekaterih gostincev razlog za upad.

 • Kateri izmed teh nastopov pa se vam je letos najbolj vtisnil v spomin?

Meni osebno naš koncert, ki smo ga pripravili konec oktobra v KD Trebnje v sodelovanju s krajevno skupnostjo Trebnje. Všeč mi je bilo, ker je bilo vzdušje zelo prijetno, publika je sodelovala z nami, ploskala, tudi prepevala, skratka čutiti je bilo posebno energijo in vez med nami in poslušalci. Vse to daje glasbenikom največ energije. Smo pa lahko tudi ponosni na to, da smo pred nekaj dnevi, v soboto, 21. 12. 2013, sodelovali pri projektu Mati domovina, kjer smo igrali skupaj s simfoničnim orkestrom RTV Slovenija. Koncert je v živo prenašala SLO 1. Poleg nas so nastopali še Jan Plestenjak, Victory, Eroika, Nuša Drašček, Oto Pestner, Pop Design …

 • Ste nastopali že tudi preko meje?

Preko meje še nismo šli, mogoče v prihodnosti. Je pa pogoj, da izdamo kakšno skladbo v tujem jeziku, morali bi se tudi reklamirati v tujini. Vsega tega za enkrat še nismo storili, mogoče pa v prihodnje, odvisno tudi od časa in interesov vseh članov skupine.

 • Koliko časa že delujete v taki zasedbi?

Naši začetki segajo v januar 2008, torej gremo že proti 6 letu. Vesel sem, da smo, razen manjše menjave (pevko Barbaro je zamenjala Mojca), v isti zasedbi od začetka. To je pri ansamblu zelo pomembno, in da se zelo dobro tudi razumemo med seboj.

 • Koliko imate sedaj svojih lastnih skladb?

Le-teh se je nabralo precej, do sedaj smo izdali v samozaložbi eno CD ploščo z naslovom Povej mi nekaj lepega. V januarju prihodnje leto pa nameravamo pričeti s snemanjem nove plošče. Večina skladb je že pripravljenih, tako upam, da drugo leto izdamo novo CD-ploščo.

 • Takšni mojstri, kot ste … imate kaj vaj ali se dobivate le na špilih?

Glede na to, da je večina članov tudi sicer poklicnih glasbenikov, se dobimo na vajah le pred nastopi. Sicer pa se vsak sam doma pripravi, na vajah pa potem preigramo nove skladbe in to je to.

 • Katerega dogodka, ki se vam je zgodil letos, ne boste pozabili (naj bo vesel ali žalosten)?

Hm, zanimivo vprašanje, veliko je bilo prijetnih trenutkov, mogoče je bil neprijeten dogodek, ko smo pred samim nastopom izvedeli, da je naš klarinetist Aljoša močno zbolel in ga ne bo. Hitro smo razmišljali, kako in kaj, pa nas je rešil Primož Kosec, ki je tudi sicer aranžer nekaterih naših skladb, tudi odličen glasbenik in je prišel igrati namesto njega. Kljub začetni nervozi, se je na koncu vse lepo izšlo.

 • Kateri narodni ansambel vam je najbolj všeč in zakaj?

Na to vprašanje je zelo težko odgovoriti, verjetno so nam najbolj všeč Avseniki, Alpski kvintet in ansambel Franca Miheliča. Vsak je dal slovenski narodni glasbi svoj pečat. Vsi so odlični izvajalci, a vsi tudi med seboj stilno različni. Pomembna ni samo kvaliteta, temveč tudi izvirnost.

Kdaj bodo minili časi Modrijanov, glede na to, da so že par let v samem vrhu priljubljenosti?

Najprej moram povedati, da sem zelo vesel za to skupino, saj je močno dvignila popularnost narodno-zabavne glasbe med ljudmi, predvsem med mladimi. Osebno menim, da ima vsak ansambel določeno obdobje, ki je najplodnejše. Modrijani so ustvarili ogromno uspešnic, ki bodo še dolgo med nami. Za samo skupino pa je veliko breme, kako vedno znova navdušiti občinstvo z novimi skladbami. Ljudje jih bodo vedno radi poslušali, bo pa verjetno težko ostati tako popularen še daljše obdobje. Prišle bodo nove skupine, že tudi prihajajo, kar je tudi prav.. Zagotovo pa so že postali legende, tako kot recimo Avseniki, Slaki, Mihelič …

 • Če bi lahko oživela enega svetovnega glasbenika – kdo bi bil to?

Spet težko vprašanje, veliko nepozabnih glasbenikov je že odšlo, mnogi od njih prehitro. Če lahko izberem samo enega, potem bi bil to Freddie Mercury.

 • Isto vprašanje za slovenskega?

Rudi Bardorfer, odličen harmonikaš in komponist, ki je ustvaril mnogo nepozabnih melodij in svojo glasbeno pot začel že davnega leta 1952.

Franci Kravcar, mojster na klavirski in diatonični harmoniki, vokalist, sicer pa tudi animator v Zidaniškem kvintetu.

Franci Kravcar, mojster na klavirski in diatonični harmoniki, sicer pa tudi animator v Zidaniškem kvintetu.

 • Česa si želite v letu 2014?

Na glasbenem področju čim več nastopov, dobrih skladb in razumevanja znotraj ansambla. Sicer pa strpnosti, potrpežljivosti in razumevanja med ljudmi.

 • Kaj vas je letos najbolj prizadelo (razžalostilo) na državnem nivoju in kaj v svetu?

Priznamo, da nas je večina v ansamblu že lep čas prenehala spremljati družbeno dogajanje. Žal mediji sporočajo večinoma slabe novice, ki nezavedno vplivajo na počutje ljudi. Hkrati pa tudi vplivajo na njihovo miselnost. Vse prevečkrat slišimo, kako so nekateri ljudje “pametni”, v trenutku znajo rešiti svet. Še huje je, če se prijatelji med seboj prepirajo zaradi določenih mnenj o družbi. A na koncu ugotoviš, da je njihovo razmišljanje le plod podatkov, ki so jih dobili od določenih medijev, ljudi, ki jim zaupajo in včasih preveč slepo verjamejo. Všeč bi nam bilo, če bi ljudje večkrat raziskali vzrok za določene sklepe, zbrali več različnih informacij … Sicer pa nas žalostijo nesmiselne vojne, prepiri med politiki, ki skrivajo lastne interese, nasilja, ki se dogajajo pri nas in v svetu, revščina…

 • Če ne bi smel (ali mogel) več igrati (iz kakršnega koli razloga), kateremi hobiju bi se posvetili?

Absolutno športu, ki je tudi sedaj sestavni del mojega žilvljenja ter branju knjig, za katere mi sedaj pogosto zmanjkuje čas.

 • Kako ste zasedeni v decembru in potem v januarju?

V decembru je bilo kar nekaj nastopov, silvestrovanj … Težava je, ker je pol ansambla zaposlenega v orkestru slovenske vojske, ki pa ima tudi ogromno koncertov ravno v decembru. Tako se moramo prilagajati njihovim terminom. V januarju je zagotovo najodmevnejši nastop Potrjenka v Trebnjem, 4. januarja 2014, ki bo v Galaksiji. Vsi lepo vabljeni na ples!

(PK)

 • krepko-207-ii
 • Natisni net CTV
 • AVTO SLAK CAJTNG TV
 • Pasji salon Ajša CTV
 • Natisni net za CTV 2
 • BHS 1
 • Pavc Cajtng TV 420×360
 • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4