Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 29.09.2014 | Prispevek objavil: Cajtng
Značke: , , , ,
V kategoriji: Cajtng | Lokalno
Prispevek ogledan: 611-krat

Festivalska sobota bo preplet umetnosti in kulinarike

Vsaka gospodinja ima svoj recept za svojo najboljšo marmelado, več kot 100 jih je ocenila posebna senzorična komisija in jih deset razglasila kot popolne, kaže ocenjevanje marmelad pred 2. mednarodnim Festivalom MARMELADA 2014. Obiskovalci jih bodo lahko poskusili to soboto v Deželi kozolcev Šentrupert.

Marmelada 2013 - degustacija vzorcev marmelad za ocenjevanje, foto Lapego

Utrinek z lanskega, 1. festivala marmelade. (Foto: LaPeGo)

Mednarodni festival združuje tradicijo, šege in navade ter izvirne izdelke, ki jih spreminja v edinstveni kulinarični spomin(ek).

Pred 2. mednarodnim Festivalom MARMELADA 2014 je tričlanska strokovna komisija z Biotehniške fakultete v Ljubljani ocenila 105 vzorcev marmelad. Izdelovalci bodo zaslužena priznanja – 41 zlatih, 29 srebrnih in 23 bronastih – prejeli na festivalski soboti, 4. oktobra, ki bo prepletla in povezala z marmelado kreativno kulinariko, glasbo, film, petje in ples, strokovna predavanja, degustacije, razstave, otroško ustvarjanje in likovno umetnost.

„Obiskovalci bodo lahko poskusili vseh 105 vzorcev marmelad, ki so sodelovali na ocenjevanju, med drugim odlično čebulno, bučno pa tudi klasično slivovo. Prav posebne kulinarične dobrote pa pripravljajo tudi chefi gostiln Oštarija, Javornik in Frelih, ki bodo znova dokazovali, da domišljija nima meja in da marmelada ni samo za v palačinke ali na kruh. Seveda se bodo obiskovalci lahko posladkali tudi s palačinkami in dobrodelnim šmornom,“ kulinarično ponudbo prihajajoče sobote predstavlja Alja Rabzelj programski vodja letošnjega festivala.

Za ljubitelje rekreacije bodo poskrbeli z 18-kilometrskim kolesarjenjem med kozolci, za ljubitelje ustvarjanja pa s slikarskim ex-temporom in otroškimi ustvajalnicami. Zadoščeno pa bo tudi vsem, ki si dneva ne morejo predstavljati brez plesa ali dobre glasbe.

V sklopu prireditve 2. festival marmelade bo potekalo tudi tekmovanje v reševanju sudokujev, katerega organizator je lokalni časopis Cajtng. Dogodek se bo pričel ob 10.30 uri in bo potrajal predvidoma eno uro. Razglasitev najboljših bo potekala ob 13.30 uri. Prijavite se lahko še vedno na info@cajtng.com, prijavnine pa ni.

„Prepletamo domače izvajalce z vrhunskimi gosti iz vse Slovenije. Otroci se bodo tako najbolj razveselili obiska Nece Falk in Mačje godbe, zaplesala bo Folklorna skupina Nasmeh, nastopil bo Občinski pihalni orkester sv. Rupert. Ljubitelji ubrane pesmi pa bodo lahko uživali še med nastopi domačega Ženskega pevskega zbora Šentrupert in odlične vokalne skupine Lilith, rockovske poezije Mi2 in izjemnega Slovenskega okteta,“ o programu pravi vodja letošnjega festivala Špela Smuk.

V soboto bodo – poleg priznanj za najboljše marmelade – podelili tudi certifikate Dobrote Dolenjske, član senzorične komisije dr. Rajko Vidrih bo predaval o pripravi marmelad, dr. Janez Bogataj pa o marmeladi nekoč in danes. Na ogled bo tudi razstava literature in izvirnih receptov Knjižnice Pavla Golie Trebnje in še marsikaj.

(AR)

  • krepko-207-ii
  • Natisni net CTV
  • AVTO SLAK CAJTNG TV
  • Pasji salon Ajša CTV
  • Natisni net za CTV 2
  • BHS 1
  • Pavc Cajtng TV 420×360
  • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4