Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 05.10.2014 | Prispevek objavil: Cajtng
Značke: , ,
V kategoriji: Cajtng | Lokalno
Prispevek ogledan: 1,417-krat

Festival MARMELADA 2014 privabil več kot dva tisoč obiskovalcev

ŠENTRUPERT, 5. oktober 2014 – „To je edina tovrstna prireditev v Sloveniji takega obsega in pomena,“ poudarja priznani etnolog dr. Janez Bogataj. 2. mednarodni Festival MARMELADA 2014 je skozi dan obiskalo več kot dva tisoč obiskovalcev. Uživali so v pestrem programu, ki je prepletel umetnost, kulinariko in šport.

2. festival marmelade 04102014  11

Festival MARMELADA 2014 je letos privabil več kot dva tisoč obiskovalcev, z obiskom turistov pa so bili zadovoljni tudi številni okoliški gostinci in ponudniki raznih drugih storitev.

„To je edina tovrstna prireditev v Sloveniji takega obsega in pomena. Pomemben je predvsem seveda, ker opozarja in izpostavlja eno prehransko sestavino, drugič zaradi tega, ker ima pomembno izobraževalno noto. To izobraževalno noto lahko razdelimo na dve skupini. Prva skupina pomeni izobraževanje vseh tistih, ki marmelade in džeme izdelujejo, drugič pa ima izobraževalno noto tudi za vse obiskovalce, ki se spoznajo s tem živilom in z možnostmi, ki jih nudi za prehranjevanje in tudi za izdelovanje,“ pravi priznani etnolog dr. Janez Bogataj.

Festivalsko dogajanje je prepletlo in povezalo z marmelado kreativno kulinariko, glasbo, petje in ples, strokovna predavanja, kolesarjenje, degustacije, razstave, otroško ustvarjanje in likovno umetnost.

„Največja gneča je bila pod Ziherletovim toplarjem, kjer so obiskovalci lahko poskusili vseh 105 marmelad z letošnjega ocenjevanja, pod Gabrijelovim kozolcem pri palačinkah in šmornu za dober namen ter pod Hribskim toplarjem, kjer je imela glavno besedo kreativna kulinarika treh dolenjskih chefov. Obiskovalce pa so navdušili tudi nastopajoči na glavnem odru pred Jurgličevim toplarjem. Prepričana sem, da je vsak našel nekaj zase in domov odnesel prijetno doživetje, ki ga bo prihodnje leto zagotovo želel ponoviti,“ pravi programska vodja 2. mednarodnega festivala MARMELADA 2014 Alja Rabzelj.

Včeraj so rokodelci in ponudniki kulinaričnih izdelkov prejeli certifikat Dobrote Dolenjske, podelili pa so tudi priznanja za marmelade, ki so jih izdelovalci letos poslali na ocenjevanje – 23 bronastih, 29 srebrnih in 41 zlatih priznanj. Popolnih je bilo deset marmelad šestih pridelovalcev, in sicer breskov sadni namaz in ekstra domača breskova marmelada Posestva Berce, bučna marmelada Jožice Vengust, višnjev džem in hruškov (viljamov) džem Marije Kiraly, hruškova marmelada Gostilne Meglič, figov džem Kmetije “Martisa” in bezgov žele z jabolčnim sokom, marmelada karibske sanje in marmelada iz rdeče čebule Marmeladen-Hausa iz Nemčije.

Na tekmovanju v reševanju Sudokuja, ki je v sklopu Festivala marmelade potekal pod Lukatovim toplarjem, sta si 2. mesto razdelila Katja Globovnik in Marko Prosenik, najhitreje pa je tri sudokuje rešila Nataša Krese.

(AR)

  • krepko-207-ii
  • Natisni net CTV
  • AVTO SLAK CAJTNG TV
  • Pasji salon Ajša CTV
  • Natisni net za CTV 2
  • BHS 1
  • Pavc Cajtng TV 420×360
  • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4