Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 03.06.2013 | Prispevek objavil: Cajtng

V kategoriji: Cajtng | Gregor Kaplan | Kolumnisti
Prispevek ogledan: 474-krat

Energijski muholov ali koliko muh lahko ujamem v občini Trebnje, II. del

Piše: Gregor Kaplan

Piše: Gregor Kaplan

Del možnosti, da se naslonimo na tisto, kar nam ponuja reka Temenice, sem obdelal že v I. delu. Če reko Temenico spravimo v red, lahko zaženemo projekt energetike, pospešimo lokalno gospodarstvo, dodamo nova delovna mesta, razvijemo kmetijstvo in ribogojništvo. A to še ni vse, kar bi z malo inovativnosti in seveda nekonvencionalnega pristopa ter drznosti idej storili.

Večna travma Trebanjcev je zasuta z muljem in čaka arheologa, da najde čudež, ki je zakopan dobrih dvajset let – TREBANJSKI BAZEN. Gradnja bojda ni bila narejena slabo. Se je pa v desetletjih nabralo cca. 2 metra mulja, debel, vej in odpadkov, ki bi jih bilo potrebno strojno izvleči in očistiti prostor. Poleg tega bi v našem mestu lahko dobili tudi pridobitev, ki jih poznajo velemesta – TREBANJSKO PLAŽO, ki bi kakopak bila ob bazenu – tistem, ki smo ga po dolgih letih spet našli zakopanega. In že spet moram pisanje prekiniti, da preštejemo muhe:

 1. končno spet bazen (vsaj za poleti),
 2. trebanjska plaža – zbirališče mladih in mladih po srcu, kjer bi kako potko s klopico občina postavila (tisti, ki ste srednjo šolo obiskovali v Novem mestu, ste se sigurno kdaj sprehodili ob reki Krki do Loke in ta vzorec bi veljalo kopirati)
 3. Z očiščenjem nekdanjega bazena bodo ribe ponovno našle globino in nekaj skrivališča pred ribojedimi pticami.

Pa še mušice za zgodovino in turizem, kjer recimo iznajdljivi služijo lepe denarce:

 1. Slovenci smo bili nekoč odvisni od naših mlinov in žag. Tej tradiciji bi se lahko poklonili s skromnim muzejem ali vsaj spominsko sobo.
 2. Reka Temenica bi morda lahko spet dobila kako sliko na spletni strani občine, poleg tega pa se atrakcije (muzej, plaža, bazen, mladinski prostor ob reki, gojitveni ribniki….) zlahka ponudijo tudi v turistične namene.
 3. Tu so seveda še ribniki oz. zbiralniki vode iz prvega dela zgodbe in tudi te se da tržiti – ne samo v kmetijstvu, pač pa tudi v turizmu in obstranskimi aktivnostmi. V mrzlih zimah je drsališče na odprtem lahko velika atrakcija lokalnega ali celo regionalnega značaja,
 4. fotolov in ribolov, ki nam ga sosedje Avstrijci, Romuni in Madžari znajo prodati. Kaj pa mi?
 5. Tu je seveda možno zadeve še dodelati z malenkostmi, kot so ureditev nekdanjih perišč ter tudi napajališč za živino, ki bi dandanes morda bila zanimiva postojanka za konjarje, ki ponujajo sprehode na konjskem hrbtu.

Takole, moj energijski pips je sedaj prazna piksna, ki sem jo izpraznil do konca, za reciklažo idej pa bo vsekakor še priložnost. In zakaj vse to – zaradi promocije občine. Tu smo doma in za ta kraj živimo, mar ne? Ideje pa so uresničljive le, če v njih verjameš in zato bom ob prazniku občine Trebnje po desetletjih spet otvoril kopalno sezono na trebanjskem bazenu. Se mi pridružite? Ste našli svojo zamisel med predlogi, ki bi bila vredna skupnih rešitev?

 • krepko-207-ii
 • Natisni net CTV
 • AVTO SLAK CAJTNG TV
 • Pasji salon Ajša CTV
 • Natisni net za CTV 2
 • BHS 1
 • Pavc Cajtng TV 420×360
 • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4