Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 10.01.2014 | Prispevek objavil: Cajtng
Značke: , , , , , ,
V kategoriji: Cajtng | Gregor Kaplan | Kolumnisti
Prispevek ogledan: 848-krat

En koš, dolga miza in dva kralja (lev in krompir), IV. del

Piše: Gregor Kaplan

Piše: Gregor Kaplan

Ostal nam je še en kralj–trebanjski krompir. Njive so ga bile včasih polne in kleti natrpane z njim. Na Mirno so ga vozili in vozili in vse je stalo in čakalo, da se je njegovo visočanstvo streslo v zbiralnike. Danes je vse drugače.

Krompirjeve njive izginjajo, nekatere pa so se že zarastle. Letos bo krompir spet imel ceno, saj je pridelek skromnejši zaradi suše. Nekoč so kmetije prav iz krompirja lahko rastle. Mesec ali dva je vsa žlahtna lezla po njivi in pobirala krompir. Od tega denarja so se kasneje kupovale pasemske živali, prvi boljši stroji, ter gradile štale in ostala poslopja. Prav zato si trebanjski krompir, po mojem skromnem mnenju, zasluži naziv – kralja. Sedaj pa ga vpnimo v zgodbo.

Saj veste, da ima neumen kmet zmeraj najdebelejši krompir na vasi. Pa ga bom – v tem duhu – posadil še jaz “posadil”. Da vidim, če lahko zraste. Kako? Z eno občinsko sejnino želim nahraniti številne družine, ki pridejo na Trebanjski koš.

Kot ste opazili – v park še ničesar nisem postavil. Tam bi lahko pekli krompir. Ja, krompir. V žerjavici. Pa ne mi “nabijat'” takoj, da se tega ne da. Če si lahko sredi mondenega Bleda privoščijo kurišče in zakurijo ogenj 3×3 metre, bi si ga lahko tudi mi postavili v parku. Zakuri se torej ogenj, ki je seveda postavljen na peskovnem nasipu, le-ta pa je uokvirjen iz debel (štiri debla ali železniški pragovi, nekaj klinov, cca. 8 kubikov peska) in podij za pečenje krompirja je pripravljen. Pa to še ni vse …

Morda bi ga lahko celo poimenovali – trebanjski pastirski krompir, poleg njega pa seveda sodijo še različne priloge – rezina čebule, žlička svinjske masti ali pa žlica ocvirkov, ščepec soli, … Vse po okusu, tako za vegetarijance, kot tudi tiste, ki jim, če že ni mesa, zadiši svinjski ocvirek.

Torej, če so kje tisti podeželski mladinci, ki si želijo oživljanja podeželja, jim tokrat resnično mečem rokavico v “fris”. Si upate v to zgodbo? Jaz se bom z velikimi užitkom odpovedal občinske sejnine oz. jo namenil za nakup različnih vrst krompirja (od trebanjskih kmetov, seveda) , hkrati pa jim predlagal, če bi prispevali še ¼ metra drv (tudi to je reklama za trebanjskega kmeta), da njihov pridelek spečem in nahranim obiskovalce Koša. Torej – vse to brezplačno!

Tudi za ocvirke ne bo hudega, če si kdo želi tovrstne promocije (da ne rečem – reklame)! To bo še najboljša, saj se bo dalo ocvirke okusiti. In še posebno bo učinkovita, če bo vse skupaj potekalo za najdaljšo mizo.

Se mi zdi, da bi lahko z le štirimi krompirji (družinski paket – cca. 60 -70 dag, dve žlički ocvirkov, rezino čebule in par ščepcev soli) za silo nasitili družinico, ki je prišla na Trebanjski koš. In to zastonj. Mislim, da se da in vsi bi se vrnili naslednje leto, pa ne le na krompir, še na kako pijačo in kak drug izdelek bi kupili.

Prepričan sem, da je projekt izvedljiv. A ni res malo potrebno za srečo, veselje, zadovoljstvo, pa nenazadnje za druženje, katerega nam tako zelo primanjkuje??

Glede na moje izkušnje, mislim, da ga ob pomoči še kakega krajana lahko tudi spečem cca. 200 kg (če pa si kdo želi reklame, bo krompirja ob ognju še več). Seveda pa to lahko izvedem le ob pomoči sooblikovalcev Koša, podeželske mladine in entuziastov ter drugih zaljubljencev v Trebanjski koš, saj resnično ne vem, kam bi ga lahko pokopali, oživimo pa ga lahko – le skupaj. A si upa kdo prit’ pomagat?

Jaz sem pripravljen. Če ste tudi vi, pa mi sporočite, da skupaj vržemo vžigalico in prižgemo upanje skupni rešitvi …

  • krepko-207-ii
  • Natisni net CTV
  • AVTO SLAK CAJTNG TV
  • Pasji salon Ajša CTV
  • Natisni net za CTV 2
  • BHS 1
  • Pavc Cajtng TV 420×360
  • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi
Flash ad ID: 9

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4