Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 07.10.2013 | Prispevek objavil: Cajtng
Značke: , , , , , ,
V kategoriji: Cajtng | Gregor Kaplan | Kolumnisti
Prispevek ogledan: 653-krat

En koš, dolga miza in dva kralja (lev in krompir), I. del

Piše: Gregor Kaplan

Piše: Gregor Kaplan

Trebanjski koš imamo Trebanjci ponosno na rami že 25 let. Kot vsaka prireditev je imel rojstvo, vzpon in sedaj padec. Kot večina občanov si ga ne želim sneti z rame in bi ga rad prenašal iz leta v leto, da pa bo trebanjski koš preživel, potrebuje svežo kri!

Povedal vam bom – kako in na kakšen način, pa naj mi tradicionalni organizatorji ne zamerijo, če že sedaj skačem s to temo po njihovem vrtičku. Morda se bo koga prijelo, da je potrebno delati že sedaj, pa še jaz precej zamujam.

Najprej vsebina. Trebanjski koš resnično nujno potrebuje gospodarski moment. Da, saj veste, vse obrtnike, podjetnike, kmete, različna društva, … je treba zbobnati na kup, da pokažejo, kaj znajo in seveda – kaj prodajo. In to čez celotno trajanje koša. Pa ne jim zasolit te možnosti, da bodo vsi ušli, še preden preberejo povabilo do konca.

Torej, v četrtek … Začetek koša in prva delovna srečanja ter predstavitve različnih zadev o vsem, o čemer se je moč na temo gospodarstva (obrti, trgovine, kmetijstva, energetike, okoljevarstva, …) pogovarjati. Prostore v občini imamo, a nam samevajo: občinska sejna soba, bivša enota vrtca Mojca (celo dve sobi in pomožni prostor, primerno za skupine do 30 ljudi po sobi), vsekakor prostori bodoče knjižnice, pa CIK in knjižnica ter galerija. Če vse skupaj seštejemo, lahko izvajamo cca. najmanj 5 -6 dogodkov hkrati v zaprtih prostorih. To seveda privabi zanimive udeležence od vsepovsod, če pride pa še kdo iz tujine, bo še kako prenočišče zasedeno. Vidim, se vam že počasi svita. €!!!

Morda se gostje odločijo še za kak nakup steklenice cvička ali domače salama, sira – samo razmišljam. Tudi petek je v celoti posvečen gospodarstvu. Mestno jedro ostaja zaprto. Povorka je tu, a se zadeve sedaj spremenijo, saj Košu dodamo še mizo in to ne kakršno koli, pač pa najdaljšo v regiji oz. državi. Če mize zložite od ene do druge zapore, jih razpletete po vseh dosedanjih lokacijah in vsaj na nek način formalno povežete, bi naredili atrakcijo, ki bi iz Trebanjskega koša ponudila nadaljevanje in vse izdelke položila na mizo, da se jih lahko poje oz. proda. Saj je to tisti izvirni namen Koša ali ne? Vsaki stojnici pripade določena mizna metraža, kjer gostje stojnice posedajo in uživajo. In še en moment, ki se ga lahko izkoristi, da udeleženci sodelujejo pri tem in to tako, da se po povorki “na znak” prične postavljanje mize ter nato izvede merjenje. Vsak, ki bo tam, bo tako postal tudi del ekipe, ki je postavila, upam, da rekordno dolgo mizo v regiji, za zapletene povezave pa se seveda določi ekipa, ki lahko le-te pripravi že prej.

Kje dobit’ mize? Povprašajte gasilce, lovce, vinogradnike, planince, ribiče in druga društva, morda jih posodijo ali dajo v najem oz. je to lahko že njihovo poplačilo stojnice. Teklo in kolesarilo se bi še naprej (sobota in nedelja), le traso speljite tako, da bodo udeleženci po koncu aktivnosti sedli za najdaljšo mizo v regiji in si kaj od lokalnega tudi privoščili.

Trebanjski koš je vsekakor priložnost za gradnjo zgodb, recimo o trebanjskem linju in temeniški postrvi, pa trebanjskem jagnjetu, trebanjskem cmoku, trebanjski salami in slanini, raku koščaku in ne nazadnje o enem izmed dveh trebanjskih kraljev, ki je zgradil številne hiše in kmetije–kralju; trebanjskem krompirju (poglavje na koncu). Tudi drugi kralj si seveda zasluži svoje mesto v življenju Koša. Sedaj živi le na našem grbu, zasluži pa si, da vsaj od četrtka do nedelje kot kralj uživa na Trebanjskem košu in seveda dela v korist promocije. Trebanjski lev naj oživi – vsaj v tistih dneh!

Se nadaljuje …

  • krepko-207-ii
  • Natisni net CTV
  • AVTO SLAK CAJTNG TV
  • Pasji salon Ajša CTV
  • Natisni net za CTV 2
  • BHS 1
  • Pavc Cajtng TV 420×360
  • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4