Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 27.09.2014 | Prispevek objavil: Cajtng
Značke: , ,
V kategoriji: Cajtng | Lokalno
Prispevek ogledan: 2,279-krat

Dr. Irena Sedej: “Zakaj kandidiram? Zaradi vas, ki si želite svežine in me na tem mestu vidite.”

Da se danes podajaš v boj za župansko mesto v občini kot je Mokronog-Trebelno moraš biti ali malo naiven ali neveden ali pa oboje skupaj. Občina je zadolžena, napoveduje se drugačen sistem financiranja občin, malha bo vse bolj prazna.. in denarja ne bo. To ste verjetno že nekje slišali. Povem vam, da tudi razvoja ne bo. Pa ne samo zaradi prazne malhe, …

Irena Sedej -  5

Dr. Irena Sedej: “Zakaj kandidiram? Zaradi vas, ki si želite svežine in me na tem mestu vidite.”

… temveč tudi zato, ker so v načrtu razvojnih programov za obdobje 2014 – 2017 predvidena sredstva le za investicije v cestno in stavbno infrastrukturo. Naslednje leto je rezerviranih rekordnih 1.241.000 evrov (to je 65 % vseh predvidenih proračunskih virov) za izgradnjo cestne infrastrukture. Od večjih naložb v naslednjih treh letih je predvidena še ureditev mrliške vežice, energetska sanacija podružnične šole Trebelno in zdravstvene postaje Mokronog. Ko na hitro preletimo načrt razvojnih programov je jasno: nič sredstev za razvoj kulture, športa, turizma, mladih. Sprašujem se ali so le ceste in energetske sanacije starih zgradb dovolj za razvoj? Odgovarjam nikalno. Edina sredstva, ki so po moji osebni presoji v naslednjih treh letih res namenjena razvoju občine, je 200.000 evrov namenjenih za poslovno stanovanjsko cono. Kako bo to zagnalo razvoj gospodarstva in turizma, ki ga občani prepoznavamo kot razvojno priložnost, si ne znam razložiti.


“Sedanji župan s svojo ekipo je zaradi zaslug pri ustanovitvi občine Mokronog-Trebelno ter zaradi preteklih, predvsem investicijsko naravnanih, projektov vreden izjemnega spoštovanja. Vendar je po dveh mandatih enosmernega razvoja občine čas, da ponovno premislimo o želenih usmeritvah občine in začrtamo razvoju novo smer. V prvi vrsti je potrebno krepko prevetriti program dela (načrt razvojnih programov) in vanj umestiti koncepte, ki so bolj usklajeni s sedanjo družbeno situacijo in vizijo razvoja naše občine. In to bo naša prva resna naloga.”


Ko pregledujem poročila AJPES-a za zadnja tri leta, opazim slabo črpanje (z izjemo leta 2012) sredstev iz državnih proračunov iz sredstev proračuna Evropske unije in niti centa ne iz sredstev Evropske unije. Kje je vzrok? Ni idej? Morda ni znanja kako pripraviti projekte? Ali za to ni volje? Težko presodim. Vendar, to kar vidim iz javno dostopnih podatkov je umiranje na obroke. Prav ste prebrali.

In zakaj bi potem želela mazohirati sama sebe in vstopati v to zgodbo, povsem brez političnih izkušenj, brez povezav z interesnimi lobiji? Ker ne morem biti pasiven občan. Ker mi ni vseeno kako se porabljajo naša sredstva, ker mi ni vseeno za občane, katerih dohodnina se steka v občino. Nisem tako zelo prepričana, da si vsi želimo le cest.

 
Irena Sedej -  3

Dr. Irena Sedej: “Pripravljena sem nositi skupno breme, odgovorno!”

In, ko prebiram strategijo in vizijo razvoja naše občine do 2025, mi spet nič ni jasno. Nenehno vlagamo v isti steber razvoja: promet. Naj omenim, da so tu še gospodarstvo, okolje, izobraževanje in kakovost življenja. Vseh pet stebrov se mora razvijati s podobno hitrostjo, uravnoteženo, sicer se »hiša zruši«. Kako nameravamo doseči zastavljene cilje? Ali strategijo razvoja naše občine sploh poznate? Nam je bila, spoštovani občani, kdaj predstavljena? Je bilo delo lokalnih oblasti kdaj evalvirano – pregledano, koliko zastavljenih dolgoročnih ciljev so dosegli? Ali sploh vidimo v kateri smeri plujemo? Milijon vprašanj. Nekaj ni v redu. To opaža vse več občanov. In ti občani, ki nimajo zastrtih oči in plašnic za ušesi, so me pričeli nagovarjati naj kandidiram. Najprej me je kot županjo videl le en posameznik – že pred štirimi leti – in nikoli ni odnehal verjeti v to. Med zbiranjem podpisov pod peticijo za obnovo postopka izbire datuma občinskega praznika, pa me je k temu nagovarjalo vedno več občanov. Od prvotnega odgovora »Kaj ti pa je?«, je počasi dozorela odločitev, da se podam v to zgodbo. S podporo volivcev, ki jo ves čas neizmerno čutim.

Vedela sem, da je v naših krajih izjemen človeški potencial. Sedaj, med pripravami na volitve, pa sem šele videla kako izjemno sposobni, kreativni in nesebični ljudje me obdajajo. V naslednjih dneh boste uživali v sadovih našega skupnega prostovoljnega dela.

Berite. Sprašujte me. Le tako me lahko spoznate.

dr. Irena Sedej


Več na www.irenasedej.com ali na Facebook-u.

  • krepko-207-ii
  • Natisni net CTV
  • AVTO SLAK CAJTNG TV
  • Pasji salon Ajša CTV
  • Natisni net za CTV 2
  • BHS 1
  • Pavc Cajtng TV 420×360
  • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4