Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 03.02.2014 | Prispevek objavil: Cajtng
Značke: , ,
V kategoriji: Cajtng | Lokalno
Prispevek ogledan: 1,296-krat

Dobrote Dolenjske prihajajo na vašo mizo!

Dobrote Dolenjske, skupno tržno znamko, v katero je trenutno vključenih 15 ponudnikov in več kot 100 izdelkov, je Društvo za razvoj in oživitev Trebnjega (DROT) kot nosilec projekta dopoldne skupaj s partnerji predstavilo javnosti.

Dobrote Dolenjske 1

Gre za jagodni izbor, certificirano, izbrano ponudbo visokokakovostnih, inovativnih, a hkrati tudi tradicionalnih izvirnih produktov z visoko sporočilno vrednostjo, ki z lastnimi zgodbami in pomembnimi sporočili ter z lokalno dodano vrednostjo dvigujejo prepoznavnost Dolenjske.

V okviru predhodnega projekta Podeželski šopek so ugotovili, da naše podeželje nima razvitih turističnih produktov, da ni celostnega pristopa k promociji in razvoju, da kmetje nimajo registriranih dopolnilnih dejavnosti za predelavo pridelkov in izdelavo različnih izdelkov, da ni organizirane prodaje (razen sobotne tržnice v trebanjskem parku), ki bi zagotavljala lokalno samooskrbo in stalno ponudbo proizvodov. Z nadgraditvijo tega projekta želijo pospešiti preboj turistične prepoznavnosti regije in organizirane prodaje.

“Zavedamo se, da na podeželju vsak pozna kakšnega kmeta, pri katerem lahko kupi domače pridelke. A verjamemo, da se bomo Dolenjci, dolenjska podjetja, lokalne skupnosti ter turistični in gostinski ponudniki identificirali z Dobrotami Dolenjske in jih vzeli za svoje, da bomo po njih pogosto posegali in z njimi ponosno razveseljevali, saj bomo z izbranimi dobrotami prenašali tudi pomembno sporočilo Dolenjske,” je prepričana vodja projekta Špela Smuk.

Dopoldanske predstavitve so se udeležili trgovci, gospodarstveniki, predstavniki lokalnih skupnosti in strokovne javnosti ter mediji. Pri projektu je ves čas sodeloval tudi prof. dr. Janez Bogataj, ki je z iskrivimi mislimi tudi pospremil vsak izdelek. “Projekt Dobrote Dolenjske je zelo dobrodošla novost na področju prizadevanj za razpoznavnost in promocijo gastronomije Slovenije. Zato je ta projekt veliko več kot le ponudba določenih izdelkov na prodajnih mestih, ampak pomeni tudi začetek nekega premika na celotnem kulinaričnem področju Dolenjskega. Projekt Dobrote Dolenjske je tako temeljito zastavljen, da kaj podobnega v Sloveniji še nimamo, se pravi ta tip kulinarične vsebine.”

Dvoletni projekt je postavil temelje za prodajo visokokakovostnih izdelkov iz lokalnega okolja – trenutno jih je več kot 100, med njimi jelenova salama, kozji sir s tartufi, bezgov sirup, suhi jurčki, dimljen jabolčni kis, liker iz smrekovih vršičkov, marmelade … Naprodaj so v posebnih lesenih kredencah na turistično najbolj obiskanih lokacijah Dolenjske in na www.dobrote-dolenjske.si, v prihodje pa se bo ponudba razvijala, nadgrajevala in plemenitila.

“Nadaljnje aktivnosti, ki bi jih peljali skupaj, so povezane z ocenjevanje pridelkov in storitev. Tukaj smo predvideli šest skupin ocenjevanja po produktih: to so kulinarični izdelki, potem posebej jedi in pijače, rokodelski izdelki, prireditve, turistični objekti in s turizmom povezani objekti, kot so prenočitveni, prehrambeni, kmetije s tradicijo pa tudi drugi. Potem so tukaj še turistični produkti, se pravi tisti oblikovani in trženi, ki privabljajo turiste na Dolenjsko, pa tudi način vodenja turističnih vodnikov,”o nadaljevanju pravi dr. Tanja Lešnik Štuhec.

Partnerji pri projektu so Zavod za trajnostni razvoj Temeniške in Mirnske doline, Esplanada, Dežela kozolcev Šentrupert, Gostilna Rakar in Interflash turizem. V okviru projekta so postavili mobilno prodajalno v Deželi kozolcev v Šentrupertu in poskrbeli za celostno grafično podobo, nakupili so opremo za sušenje, za pripravo marmelad in kisa ter za žganjekuho, v sklopu druge faze pa je bila poleg izdelave kataloga, prodajnih kredenc in izbire produktov in primerne embalaže zanje, ena od ključnih aktivnosti tudi organizacija 1. mednarodnega Festivala »MARMELADA 2013«. Letos bo najslajši festival prvo soboto v oktobru vzorce za ocenjevanje pa bodo začeli zbirati avgusta.

(PK)

VIDEO PRISPEVEK TV NOVO MESTO:

  • krepko-207-ii
  • Natisni net CTV
  • AVTO SLAK CAJTNG TV
  • Pasji salon Ajša CTV
  • Natisni net za CTV 2
  • BHS 1
  • Pavc Cajtng TV 420×360
  • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4