Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 11.04.2014 | Prispevek objavil: Cajtng
Značke:
V kategoriji: Cajtng | Lokalno
Prispevek ogledan: 1,064-krat

Delovanje članic PGD Trebnje skozi zgodovino do danes

V letošnjem jubilejnem letu društva bom opisala delo članic skozi zgodovino do danes. Leta 1948 se je v PGD Trebnje včlanilo prvih šest gasilk, tajniška dela je prevzela Cilka Germovšek. Leta 1954 je bila ustanovljen ženski odsek, ki ga je vodila Angelca Prosenik. Kasneje so se včlanile še Amalija Gašperšič in Anica Gabrijel, ki je bila vrsto let tajnica društva. Gasilke so bile prisotne skozi celo zgodovino društva in so še danes.

PGD Trebnje gasilke stara sl.

Ob 100-letnici društva se je včlanilo še devet članic in ustanovljena je bila ženska desetina, naš mentor je bil Tone Bajc. Vse smo opravile izpit izprašanega gasilca. Tega leta smo prvič tekmovale v moški konkurenci. Med 19 moškimi desetinami smo zasedle četrto mesto. Dobile smo delovne in svečane obleke. Leta 1984 smo se udeležile parade X. kongresa gasilcev v Mariboru in vseh večjih svečanosti v okviru Gasilske zveze Trebnje. Leta 1986 smo sodelovale pri pripravah in izvedbi pobratenja z DVD Velika Gorica. Ena izmed članic se je leta 1988 kot delegatka udeležila XI. kongresa gasilcev v Celju, ostale pa so se udeležile parade. Leta 1998 sta se dve članici kot delegatki udeležili XIII. kongresa gasilcev v Sežani, nekaj pa jih je prišlo v parado. Članice smo vse obdobje delovale in se izobraževale, vedno večji poudarek se je dajal delu članic. Ena članica je bila dva mandata članica komisije za žene pri Gasilski zvezi Slovenije, zadolžena za dolenjsko regijo.

Ob 120-letnici društva je bila ponovno ustanovljena ženska desetina, ki se je udeležila tekmovanja. Po nekaj letih smo prenehale tekmovati, toda ostale smo včlanjene v društvo. Sedaj imamo ponovno članico v komisiji za žene pri Gasilski zvezi Slovenije. V društvu opravljamo različne funkcije: tajnica društva, tajnica pri Gasilski zvezi Trebnje, blagajničarka, predsednica komisije za mladino in vodja članic. Ena članica se je kot delegatka udeležila XVI. kongresa gasilcev v Kopru, dve članici pa sta se udeležili parade.

-PGD Trebnje-prakticne_vaje_drugi_dan 362

Ob letošnji 130-letnici društva smo sklenile, da bomo spet tekmovale in to kar tri ekipe: ekipa A, ekipa B in ekipa starejših gasilk. V ekipi starejših gasilk so tri članice, ki so že tekmovale ob 100-letnici društva. Trenutno je včlanjenih 32 gasilk. Delujemo na vseh področjih: gasilske vaje, izobraževanje, čistilne akcije, izjemoma tudi na intervenciji. Imamo opravljene sledeče specialnosti: gasilski sodnik, vodja članic, vodja enot, višji strokovni svetovalec, mentor mladine, tehnično reševanje, strojnik, radijske veze, informatik in tri vodje enote.

Hvaležne smo članom, da so nas sprejeli v svoje vrste, pomagajo nam s svojim znanjem in nasveti ter praktičnem znanjem. Želimo, da bi še naprej tako lepo sodelovali.

Joža Mišmaš, vodja članic PGD Trebnje

  • krepko-207-ii
  • Natisni net CTV
  • AVTO SLAK CAJTNG TV
  • Pasji salon Ajša CTV
  • Natisni net za CTV 2
  • BHS 1
  • Pavc Cajtng TV 420×360
  • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi
Flash ad ID: 9

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4