Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 07.11.2012 | Prispevek objavil: Cajtng
Značke: , , , , ,
V kategoriji: Cajtng | Gorazd Marinček | Kolumnisti
Prispevek ogledan: 585-krat

KOLUMNA: Da se resnica spozna, treba je čuti dva zvona

Piše: Gorazd Marinček

Piše: Gorazd Marinček

V Aristotelovih časih, ki so tako zelo pri srcu našemu županu, so rekli: poslušajmo tudi drugo stran (audiatur et altera pars). No, tega pri branju Aristotela naš župan očitno ni zasledil, saj si sicer ne bi privoščil tako enostranskega uvodnika v občinskem glasilu. Po njegovem nekaj koristnega počnejo samo in edino tisti svetniki in uradniki, ki so v »njegovi ekipi«. Pri tem pozablja, da je župan občine, torej vseh občanov in ne samo tistih, ki so ga izvolili in ga podpirajo v občinskem svetu. Saj upravlja z denarjem vseh davkoplačevalcev. Ali pa naj bo dosleden in si za začetek zmanjša plačo na tisti odstotek, ki odraža število dobljenih glasov od vseh davkoplačevalcev v občini. Torej krepko pod polovico!

Krščanska morala nalaga: spoštuj roko, ki te hrani! To bi naš župan lahko jemal trikrat na dan, zjutraj pa še dvojno dozo tiste ljudske: skromnost je lepa čednost.

Poglejmo malo čez planke v bližnjo Avstrijo, v mesto Güssing na Gradiščanskem, blizu madžarske meje. Güssing šteje okoli 3.800 prebivalcev, mesto Trebnje 3.500. Okrožje Gűssing pokriva 50,4% gozdov, občino Trebnje 54,5%. V 90-tih letih prejšnjega stoletja je 70% zaposlenih delalo na Dunaju in v Gradcu. Trebanjci se še danes vozijo v Novo mesto in v Ljubljano. Güssing je bil ena od najmanj razvitih občin v Avstriji, podobno velja za Trebnje. In podobnosti ni več.

Güssing je prvo evropsko mesto, ki lastne potrebe po energiji, ogrevanju in gorivu skoraj v celoti pokriva z lokalno razpoložljivimi obnovljivimi viri in je hkrati eden izmed vodilnih centrov za biomaso na svetu (vir: Geografski obzornik, št.3-4/2010). Z opustitvijo fosilnih goriv (nafte in plina) in s preusmeritvijo na lokalne obnovljive vire energije so zmanjšali odvisnost od zunanjih dobaviteljev in velik del denarja je nenadoma ostajal v občini za domači razvoj. V 20 letih je v Güssingu nastalo več kot 50 visokotehnoloških podjetij, odprtih je bilo več kot 1000 novih delovnih mest. Postavljenih je več kot 30 različnih objektov za proizvodnjo toplote, električne energije in goriv (fotovoltaika, soproizvodnja elektrike in toplote, biomasa, bioplin – tudi za pogon avtomobilov in traktorjev, itd). Samo z izboljšavo rabe energije v mestnih stavbah so znižali stroške za 50%. S spodbujanjem razvojno-raziskovalnih programov za trajnostno energetiko so pridobili nekaj 10 milijonov EUR iz evropskih skladov. S pomočjo programa LEADER so postavili Evropski center za obnovljivo energijo, ki izvaja projekt »Eko energetski turizem Güssing«. Otipljivi rezultat tega projekta je od 600 do 1000 turistov tedensko, oziroma nad 30.000 tisoč letno v mestecu, komaj kaj večjem od Trebnjega.

Kako je pri nas doma? DROT je leta 2006 v okviru Trebanjskega koša pripravil razstavo strojev in kotlov za in na biomaso na žagi v Veliki Loki, jeseni istega leta smo na Mirni pripravili posvetovanje o možnosti lesne biomase v Mirnski dolini, s katero bi lahko nadomestili vsa fosilna goriva v vrednosti okoli 2 milijona EUR letno. Namesto da bi denar ostal v naših krajih, smo gradili razkošne hotele v Dubaju in drugih arabskih deželah. DROT je leta 2009 s pomočjo programa LEADER izpeljal projekt »Pospeševanje investicij v obnovljive vire energije na podeželju«. Takrat ni bilo na Dolenjskem in v Beli Krajini niti ene solarne elektrarne. Danes jih je toliko, da že proizvajajo 12% preko leta porabljene električne energije v teh regijah. Čast Trebnjega rešuje POŠ Dobrnič s kotlovnico na lesne sekance in od marca letos s solarno elektrarno. Za zgodovino smo shranili elektronsko pošto z nasveti projektantom, ki so po posegu DROT-a na občinskem svetu morali ponovno projektirati kotlovnico in še kaj.

In končno, kaj pa je to 600-1000 ekološko in energetsko radovednih turistov, ki jih tedensko gosti od Trebnjega komaj kaj večji Güssing. Ali pa desetine milijonov evropskih evrov. Mi v Trebnjem imamo vendar najboljšo županovo ekipo. In župana, ki mu je ime Kastelic. Alojzij Kastelic.

  • krepko-207-ii
  • Natisni net CTV
  • AVTO SLAK CAJTNG TV
  • Pasji salon Ajša CTV
  • Natisni net za CTV 2
  • BHS 1
  • Pavc Cajtng TV 420×360
  • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi
Flash ad ID: 9

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4