Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 27.01.2014 | Prispevek objavil: Cajtng
Značke: , , ,
V kategoriji: Cajtng | Lokalno
Prispevek ogledan: 902-krat

Člane Civilne iniciative za reševanje romske problematike sprejel predsednik Pahor

V petek, 24. januarja 2014, je predsednik države Borut Pahor sprejel na pogovore člane Regijske civilne iniciative za reševanju romske problematike, pogovarjali pa so se o romski problematiki na širšem območju Dolenjske in Bele krajine.

Darko Pekolj pri Pahorju

Na pogovorih s predsednikom Pahorjem, naš Darko Pekolj prvi z desne.

Med člani CI je bil prisoten tudi predsednik KS Račje selo Darko Pekolj, čigar krajevna skupnost tudi že dlje časa trpi za takimi ali drugačnimi težavami z Romi.

“Vsak od nas je prišel do besede in vsak je povedal o težavah, ki nas vse skupaj tarejo. Predsednik Pahor se je začudil, saj sploh ni vedel, da so po širši Dolenjski res take težave z Romi. Priznal je, da je vedno do sedaj naše klice dajal na stran, a od sedaj naprej, nam je obljubil, bo vse to šlo drugače. Obljubil nam je, da nas bo celo obiskal, seveda ne vseh naselij, nekaj pa si jih bo pa izbral. Sem zadovoljen, saj tokrat mislim, da se bo resno nekaj začelo premikati”, je za Cajtng.com povedal Darko Pekolj.

Predsednik CI Silvo Mesojedec iz Novega mesta je med drugim dodal, da zaradi neuspešnega reševanje nakopičenih problemov lahko v vsakem trenutku izbruhnejo resni konflikti med Romi in okoliškimi prebivalci.

“Mi, Civilna iniciativa, si razlagamo, da če nam bodo vsi prisluhnili, se bo moralo nekaj premakniti, saj tako, kot je sedaj, je res nevzdržno. Potrebno je spremeniti Zakon, da bomo končno enkrat vsi enaki pred njim. Torej, da bomo vsi plačevali za stavbna zemljišča, da se vse začne pri otrocih s pošiljanjem njih v vrtec in šolo, potrebno pa bo tudi spremeniti obnašanje starejših do našega premoženja, za katero plačujemo dajatve”, je še povedal Darko Pekolj, zaključil pa z besedami, da je on osebno predlagal, da se vse, ki mejijo na romska naselja razbremeni davkov, tako od stavbnih zemljišč, kakor tudi od kmetijskih zemljišč, saj da imajo vse uničeno, pa naj bodo to travniki, njive, ali pa (ti še najbolj) gozdovi.

Pogovora s predsednikom Pahorjem so se sicer ob Pekolju in Mesojedcu udeležili še nekdanji semiški župan Ivan Bukovec, Bojan Jerak iz Škocjana, Rezka Grčman iz Kočevja in odvetnik škocjanske občine in Kmetijske zadruga Krka Bernard Zupanc. Iz urada predsednika so sporočili, da se je predsednik republike Pahor strinjal, da je potrebno zadeve čimprej urediti na način, da bodo vse strani zadovoljne in da je potrebno čimprej najti organiziran način reševanja. Na sestanku so sodelovali tudi varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer in predstavnika urada za narodnosti.

Člani Regijske civilne iniciative za reševanju romske problematike so za sestanek zaprosili tudi predsednico vlade Alenko Bratušek, a za zdaj odziva z njene strani še ni.

(PK)

  • krepko-207-ii
  • Natisni net CTV
  • AVTO SLAK CAJTNG TV
  • Pasji salon Ajša CTV
  • Natisni net za CTV 2
  • BHS 1
  • Pavc Cajtng TV 420×360
  • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4