Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 25.08.2014 | Prispevek objavil: Cajtng
Značke: ,
V kategoriji: Brane Praznik | Cajtng | Kolumnisti | Lokalno
Prispevek ogledan: 579-krat

Čas kislih kumaric?*

Piše: Brane Praznik

Piše: Brane Praznik

Skozi Trebnje se bodo poslej očitno iz Doba vozili v Ljubljano in drugam različni arestantje. Kar sami. No, večje »živine« bodo vozili šoferji. Pričakujemo lahko tudi obcestno mahanje z zastavicami, kot je bilo to v navadi za časa Tita.

Živel novi Tito!

To bi bilo lahko po vzoru na višjih političnih ravneh v bodoče praksa tudi na nižjih. Ne samo teoretično, temveč tudi zelo praktično! Poglejmo: Brajdo, ki je bil pravnomočno obsojen zaradi tistih ‘nekaj’ izmaknjenih bakrenih žlebov s cerkve in sedi na Dobu, bo lahko tudi kandidiral v svojem naselju za občinskega svetnika in bo po izvolitvi politični zapornik. Če pripada takšen status »un’mu u L’ublan, zak’ga neb’ se j’mu,« bi rekel kdo v znanem dialektu iz Vejarja.

Pred dnevi sem na socialnem omrežju zapisal, da me je zaradi dogajanja v parlamentu, torej zaradi cufanja kdo bo imel kakšno funkcijo ter zaradi dejstva, da je lahko arestant poslanec, močno sram, da sem Slovenec. Kajti, trdno sem prepričan, da skozi ta dogajanja tudi tujina o nas dobiva sliko, da smo država, v kateri je v politiki dovoljeno vse. Verjamem, da nas zaradi takšnega dogajanja drugi vidijo kot, da smo banana republika. Vidijo vladarsko aroganco naših politikov, odtujenost, sebičnost in nenehno nižanje osnov demokratične kulture in politične higiene. Da ne govorimo o temu, da so zaradi nespoštovanja prava iz države ustvarili karikaturo, samopostrežno menzo tajkunskih plenilcev in egoističnih politikantov, ki brezsramno teptajo interese države in skupno dobro.

Mediji so poročali o primerih, ko nek protestnik ‘faše’ globo za 250 evrov samo zato, ker je na nogometni tekmi dvignil narisano Palestinsko zastavo in ker to nekako ni skladno z našim ritolizništvom do Amerike in njene proizraelske politike.

Na drugi strani se lahko protestniki zbirajo v podporo pravnomočno obsojenemu politiku pred sodiščem, pred zaporom, ovirajo promet, rogovilijo in vpijejo ter dvigujejo napise na katerih je kar jim pride na pamet. Z napisi ponižujejo sodnike, sodišča in druge vzvode oblasti. Slednje sodi v demokracijo, ravnanje iz prejšnjega odstavka pa med spodbujanje nasilja?

županstvo s tekstom 1

Karikatura in tekst: Brane Praznik

Sprašujem kaj nam sporočajo oblastniki (ilustrirano z naštetimi primeri)?

In tudi odgovarjam: Še preostalim, ki spoštujemo oblast in predpise, se lahko na kakšen nori dan čisto zmrači pred očmi.

Tudi to sem zapisal na socialnem omrežju, da leta 1991. za takšno državo kot jo imamo sedaj, nisem imel v cevi orožja ostri naboj in odločnost v srcu, da streljam po nasprotniku. Tako nisem niti takrat, niti danes, podpiral politiko, ki ureja državo na osnovi nekakšnih sprijenih norm in po načelu, da nekaj velja samo za izbrane, drugi pač moramo biti tiho.

Imelo me je, da bi vrnil Zlatega generala Maistra z meči in druga odlikovanja, ki sem jih dobil za sodelovanje v osamosvojitveni vojni pa jih razen zbirateljem nimam komu. Janši, ki mi jih je vročil, že iz ponosa ne morem, predsednik države (ki je sicer res predsednik vseh – ne glede na to kdo ga je volil) pa se je tudi pokazal kot (tu zanj zaradi kulture sporočanja ne bom zapisal kaj si o njem mislim) kot zaupanja nevreden politik.

Izvršne oblasti (kolumno pišem v začetku avgusta) pa itak nimamo in še med opravljanjem tekočih nalog se smeši. Samo upamo lahko, da bomo imeli do 5. oktobra, ko imamo lokalne volitve, vlado in da bodo stvari začele teči kot morajo v pravni državi. Da se ne bomo spraševali ali pravna država deluje, pa ne samo zaradi očitnega primera, ker imamo v DZ obsojenca z Doba in ker zakonodaja tega ne blokira. Problem je podoben tudi na nižjih ravneh, ko sodstvu res ne uspe do konca sprocesirati obsodb županov ali tajkunov.

Še bolj srčno pa upam, da bomo imeli po lokalnih volitvah pameten občinski svet in boljšega župana, ki ne bo vse po vrsti »iiii…ii…«, tako kot sedanji, ki je kar naprej po sodiščih… In podžupana (njo) , ki ne bo stokal(a) v govorih na prireditvah, kot, da opravlja veliko potrebo!* Včasih so poletni čas imenovali tudi »Čas kislih kumaric«, zato ker so mediji zaradi dopustov v pomanjkanju pomembnih novic objavljali tudi bolj trivialne zgodbe, kar pomeni, da so bile informacije vsebinsko prazne ali obrabljene. Danes tak naslov pomeni povsem nekaj drugega!

Kolumna je bila objavljena v Cajtngu 189, avgust 2014.


  • krepko-207-ii
  • Natisni net CTV
  • AVTO SLAK CAJTNG TV
  • Pasji salon Ajša CTV
  • Natisni net za CTV 2
  • BHS 1
  • Pavc Cajtng TV 420×360
  • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4