Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 12.11.2013 | Prispevek objavil: Cajtng
Značke: , , , , , , , ,
V kategoriji: Gorazd Marinček
Prispevek ogledan: 693-krat

KOLUMNA: Cankarjev dom v Šentrupertu in šopi ambrozije v Trebnjem

Piše: Gorazd Marinček

Piše: Gorazd Marinček

Pred desetletji, v nekih drugih časih, sem imel dragoceno priložnost podrobneje spremljati zaključna dela v Cankarjevem domu v Ljubljani in izvedeti za programsko zasnovo dogodkov v številnih dvoranah. Tudi sam sem nekatere prispeval, na primer vsakoletne Mikro računalniške sejme ZOTKS med leti 1984 in 1990.

Zato mi je postalo toplo pri srcu, ko sem nekajkrat poslušal župana Šentruperta Ruperta Goleta o programski zasnovi Muzeja kozolcev. In seveda še toliko bolj, ko sem ta muzej obiskal, in videl številne »dvorane« pod kozolci, v zaokroženi celoti, z upravno stavbo, trgovinico s spominki in informacijsko točko s prospekti, da ne omenjam samih dvoran, ki vsaka pripoveduje svojo zgodbo, bodisi z obliko bodisi z gradivom, iz katerega je.

Skratka, če odmislimo debele železobetonske, z marmorjem obložene zidove, če odmislimo podzemne etaže, ki segajo pod raven Ljubljanice, in če vse prostore postavimo v idilično okolje dolenjskega gričevja, na zeleno livado, jih omejimo s preglednimi »stenami« in vodotesnimi strehami kozolcev, dobimo »Kongresni center« Muzej kozolcev v Šentrupertu. Zgrajen iz domačega obnovljivega gradiva – lesa, in z znanjem in spretnostjo domačih glav in rok. Saj dobro veste, da je kozolec na vsem svetu edinole v Sloveniji »stroj« za sušenje in hrambo krme. Železobetonskih, marmornatih in steklenih kongresnih centrov je po vsem svetu nešteto, en sam pa je iz lesa in kozolcev. V Šentrupertu na Dolenjskem.

Ne bom razpredal o genialnosti zamisli in izvedbe, ker bodo krajani in bomo sosedje to sami kaj kmalu dojeli in razumeli. Zgodilo se je v enem mandatu. Torej se da, če se zna in če se hoče.

Vse te misli so me obletavale, ko sem spremljal dogajanja v zvezi s Prvim festivalom marmelade pri nas. Že začel je kot mednaroden. Nepričakovano veliko število vzorcev, preko 80, s tradicionalnimi in tudi inovativnimi okusi. Obudil je znanja in spretnosti babic, povzdignil krajevno pridelano sadje v vir zdravja, izpostavil vrednote prehranske samooskrbnosti in varnosti in….kar me je posebej razveselilo, sodelovalo je precej moških; festival je prerasel delitev domačih opravil na moška in ženska. Navdušuje ekipa mladih, ki so festival pripravili in izpeljali, in nova delovna mesta.

Obiskovalci so se pripeljali po novih cestah – avtocesta Šentrupertu pomeni možnost, da svet prihaja k njim, in ne da oni odhajajo v svet, in to priložnost učinkovito izrabljajo.

Prireditev je bila izjemno obiskana in prijazno pomenljivo prikazana v tiskanih in elektronskih medijih, v Slovenijo sta bila neizbrisno umeščena državna prireditev Festival marmelade in svetovno edinstven leseni kongresni center na prostem Muzej kozolcev.

Ker živim v Trebnjem in si prizadevam za oživitev tega kraja, sem poiskal medijske zapise o trebanjskih dogajanjih v istem času. Ne bom izpostavljal vse bolj kritičnega dogajanja v zvezi s »paradnim konjem« TRIMO-m, pač se bom posvetil liku in delu župana Trebnjega Alojzija Kastelica v tem času. Saj ni kaj veliko povedati. Videl in slišal sem ga po medijih, kako razkazuje kupe gradbenih ostalin in dela, ki jih drugi, v tem primeru DARS, niso opravili.

V spominu na prejšnji mesec mi je ostal kongresni center »Cankarjev dom«, oprostite, Muzej kozolcev na prostem v Šentrupertu s festivalom marmelade in Kastelic s kazalcem, usmerjenim v šop ambrozije na kupu ostalin. Značilno za Valvazorjevo dolgo blatno vas!

  • krepko-207-ii
  • Natisni net CTV
  • AVTO SLAK CAJTNG TV
  • Pasji salon Ajša CTV
  • Natisni net za CTV 2
  • BHS 1
  • Pavc Cajtng TV 420×360
  • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi
Flash ad ID: 9

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4