Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 09.11.2014 | Prispevek objavil: Cajtng
Značke: , , , ,
V kategoriji: Cajtng | Lokalno
Prispevek ogledan: 2,664-krat

Blaž, Mirjam in Zala Strmole s skupino Ingenium Ensemble zmagali na enem najprestižnejših zborovskih tekmovanj na svetu

V španskem mestu Tolosa je konec oktobra in v začetku novembra potekalo mednarodno zborovsko tekmovanje, ki zaradi udeležbe visokokakovostnih zasedb in ugledno strokovno žirijo velja za eno najprestižnejših zborovskih tekmovanj na svetu.

Ingenium Ensemble  7

Skupina Ingenium Ensemble, ki je zmagala na enem najprestižnejših zborovskih tekmovanj na svetu, z leve Domen Anžlovar, Jan Kuhar, Trebanjci Mirjam, Zala in Blaž Strmole ter Gašper Banovec.

Tekmovanja se je udeležila tudi šestčlanska slovenska vokalna zasedba Ingenium Ensemble, ki je zmagala tako v kategoriji sakralne, kot tudi posvetne glasbe za male skupine, prejela pa je tudi nagrado publike. Uspeha odličnih slovenskih glasbenikov kot lokalni medij sicer ne bi obravnavali, a ga z veseljem, saj so kar trije izmed šestih članov sestava Trebanjci, brat in sestri, Blaž (tenor) ter Zala (sopran) in Mirjam Strmole (sopran). Ostali člani zasedbe Ingenium Ensemble so Gašper Banovec (tenor), Domen Anžlovar (tenor) in Jan Kuhar (bas).

Zmaga, kot pravi Blaž Strmole, predstavlja največji uspeh slovenskih pevskih sestavov na tem tekmovanju doslej, zasedbo pa uvršča med mednarodno priznane vrhunske glasbene ustvarjalce.

Ingenium Ensemble (notranje ustvarjalni duh, lat.) je sicer mešana pevska zasedba, katere začetki delovanja segajo v jesen 2009. Skupino sestavljajo mladi prekaljeni pevci z ambicijo po ustvarjanju in poustvarjanju klasičnih in modernih stvaritev, predstavljati javnosti novonastala dela ter rasti v sami kvaliteti izvedbe in interpretacije. Sodelovali so na kar nekaj festivalih, denimo na Hrvaškem, pa v Švici, Avstriji, Italiji in Franciji, zabeležili pa so tudi številne lepe uspehe. Aprila 2013 so zmagali v obeh prijavljenih kategorijah na mednarodnem tekmovanju v Bad Ischlu (Avstrija) in postali absolutni zmagovalci tekmovanja. Maja 2014 so na tekmovanju malih skupin v Leipzigu (Nemčija) osvojili drugo nagrado, nagrado občinstva in nagrado zasedbe Amarcord, avgusta 2014 pa so na tekmovanju Polifonico v Arezzu (Italija) osvojili prvi nagradi v kategorijah malih skupin in renesančne glasbe. Novembra 2014 so, kot pišemo, na mednarodnem tekmovanju v Tolosi (Španija) zmagali tako v sakralni, kot tudi posvetni kategoriji in osvojili nagrado občinstva. Letos so izdali tudi prvi glasbeni album Ingenium.

Skupina Ingeium Ensemble ima naslednji nastop 15. 11. 2014 v Radovljici, Trebanjcem pa so se (v malenkost spremenjeni zasedbi), s koncertom v prostorih CIK-a, predstavili oktobra 2012 (spodaj v prispevki TV Vaš kanal).

Glasbeni kritik Heraldo de Aragón je po tekmovanju v Tolosi med drugim dejal: “Impresionantni zaključek pevskih dnevov je pripravil Ingenium. Če še kdo po tem, ko jih je poslušal, reče, da perfektno ne obstaja, potem ne vem, kaj je lahko še boljše od tega. Po domače rečeno, to ni bilo odlično, to je bilo precej preko tega … Vsi superlativi in presežki so odveč. Mnenja vseh poslušalcev so bila po koncertu ista. Zanimive slovenske, srbske, baročne in druge partiture so bile izvedene več kot odlično…”.

Še kaj dodati, kot samo – čestitamo!

(GS)

  • krepko-207-ii
  • Natisni net CTV
  • AVTO SLAK CAJTNG TV
  • Pasji salon Ajša CTV
  • Natisni net za CTV 2
  • BHS 1
  • Pavc Cajtng TV 420×360
  • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4