Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 17.02.2014 | Prispevek objavil: Cajtng
Značke: , , , , , , , ,
V kategoriji: Cajtng | Lokalno
Prispevek ogledan: 2,007-krat

Bele lise bodo pokrite že konec marca, potem pridemo na vrsto vsi ostali interesenti za optiko

Zahvaljujoč projektu GOŠO (gradnja odprtega širokopasovnega omrežja), katerega je na razpisu uspešno dobila občina Mokronog-Trebelno, bomo tudi na našem koncu kmalu vsi (ki so za to zaintereresirani) imeli internet. Pa ne neko “revno” povezavo, temveč – optiko! Glede na pomembnost interneta v dandanašnjem času lahko zato mirne vesti zapišemo, da bo občina Mokronog-Trebelno samo s tem projektom marsikateremu uporabniku dobesedno omogočila oz. odprla – okno v svet. Pogovorili smo se z direktorico občinske uprave na občini Mokronog-Trebelno, Trebanjko Mojco Pekolj.

mojca pekolj 87 copy

Direktorica občinske uprave na Občini Mokronog-Trebelno, Trebanjka Mojca Pekolj.

 • Koliko uporabnikom ste že omogočili priklop na optično internet omrežje z vašim projektom?

“Na odprti širokopasovni omrežji na območju Dolenjske in Sevnice je na dan 11. 2. 2014 priključenih skupaj 1.684 uporabnikov, ki storitve že uporablja. Število aktivnih priključkov po posameznih občinah (to pomeni, da že uporabljajo storitev preko optike) pa je – Mokronog-Trebelno 229, Mirna Peč 114, Trebnje 219, Mirna 86, Šentrupert 97, Žužemberk 184 in Sevnica 755. Na omrežji je bilo doslej zgrajenih skupaj 1.506 naročniških priključkov na območju Dolenjske in 1.090 naročniških priključkov na območju občine Sevnica (skupaj 2.596); na vseh teh naslovih lahko uporabniki storitve že naročijo (vsi ti so bele lise in zato upravičeni do priključitve že v prvi fazi).”

 • Zadeva gre torej, vsaj kar se tiče belih lis, proti koncu?

“No, lahko bi tako rekli, a zasebni partner in upravljavec omrežja GVO, d.o.o. sicer še vedno gradi tiste zadnje naročniške priključke, ki so jih uporabniki naročili ob koncu lanskega leta oz. v začetku letošnjega leta. Teh je približno 450 na območju Dolenjske in Sevnice skupaj, gradnja teh priključkov pa poteka na skoraj celotnem območju vseh občin, saj so se nekatera gospodinjstva (iz različnih naselij) za priključitev na omrežje odločila šele naknadno. Naročniški priključki bodo vsem, ki so naročilo oddali do konca preteklega leta, zgrajeni predvidoma najkasneje do konca meseca marca.”

 • Če morda še kdo ne ve – kaj morajo storiti sedaj, ko imajo priključek?

“Vsi uporabniki, ki so uvrščeni na seznam belih lis in imajo priključek že zgrajen, lahko storitve naročijo pri izbranem ponudniku storitev (operaterju), ki jih bo na omrežje priključil praviloma ne kasneje kot v enem mesecu od podpisa pogodbe, večinoma pa so uporabniki priključeni v roku enega do dveh tednov. Uporabniki lahko na odprtem širokopasovnem omrežju na Dolenjskem izbirajo med ponudbo Amisa (www.amis.net ali brezplačni telefon 080 2010) in Telekoma Slovenije (www.telekom.si ali brezplačni telefon 080 8000), na odprtem širokopasovnem omrežju v občini Sevnica pa poleg Amisa in Telekoma Slovenije storitve ponuja tudi ponudnik Zavod kabelske televizije NHM Sevnica (telefon 041 721 149). Ko se bodo uporabniki odločali za izbiro ponudnika storitev, svetujemo, naj preverijo ponudbe vseh ponudnikov in tudi morebitne akcije, ki jih ti ponujajo; še posebej sedaj, ob začetku delovanja omrežja, ko ponudniki ponujajo številne akcije, ki pa so časovno omejene.”

 • Kdaj bodo na vrsti za priklop na optiko tisti, ki internet že imajo, a si želijo hitrejšo povezavo?

“Čeprav je omrežje v prvi fazi namenjeno ti. belim lisam, ki jih je določil Direktorat za informacijsko družbo na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, pa si na vseh občinah prizadevamo, da bi na omrežje lahko čim prej začeli priključevati tudi ostale zainteresirane uporabnike, ki sicer niso uvrščeni na seznam belih lis, a bi želeli obstoječo internetno povezavo nadomestiti z optično, ki je bolj zanesljiva in omogoča bistveno hitrejši prenos podatkov in posledično tudi več storitev. Glede na to, da je bilo omrežje financirano iz javnih sredstev, pa moramo najprej omogočiti priključitev vsem belim lisam, ki so željo izrazili do konca preteklega leta, potem pa pričakujemo, da bo GVO, d.o.o. na omrežje začel priključevati tudi ostale uporabnike, predvidoma od meseca aprila dalje.”

Do konca marca letos bodo torej vse bele lise na območju, katerega pokriva projekt občine Mokronog-Trebelno (občine Sevnica, Mokronog-Trebelno, Šentrupert, Mirna, Trebnje, Mirna Peč, Žužemberk), že imele priključek za optično omrežje, posledično pa že tudi možnosti priključka (v kolikor za to še niso poskrbeli). Ali drugače – vsi, ki so izkazali željo po dostopu do svetovnega spleta (na tem območju, seveda) ga bodo do konca marca imeli. Od aprila dalje pridemo na vrsto ostali – to je tisti, ki želimo imeti optiko namesto sedanje (relativno počasne) povezave. Do današnjega dne je interes za priključitev na OŠO, kot je še povedala Pekoljeva, izrazilo skupaj 3.101 gospodinjstev z območja sivih lis.

(BZ)

 • krepko-207-ii
 • Natisni net CTV
 • AVTO SLAK CAJTNG TV
 • Pasji salon Ajša CTV
 • Natisni net za CTV 2
 • BHS 1
 • Pavc Cajtng TV 420×360
 • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4