Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 08.05.2014 | Prispevek objavil: Cajtng
Značke: , , , , ,
V kategoriji: Cajtng | Lokalno
Prispevek ogledan: 1,455-krat

Andrej Brcar dobil simultanko z rezultatom 13:3

V Galaksiji se je na veliki petek, 18. aprila 2014, po cca 35-tih letih, v Trebnjem spet odigrala simultanka. Gre za zanimivo šahovsko igro, v kateri en izzivalec sočasno igra proti večim šahi-stom. Tokrat je bil izzivalec mojstrski kandidat Andrej Brcar, sicer predsednik in trener Šahovskega kluba Trebnje, ki je simultanko na koncu tudi dobil. Naenkrat je igral šah proti 16-tim šahistom in dosegel enajst (11) zmag, štiri (4) remije, enemu (1) nasprotniku pa je moral priznati premoč.

Simultanka Andrej Brcar Foto SK 32

Simultanke z Andrejem Brcarjem, se je udeležilo lepo število šahistov, nekaj pa je bilo tudi gledalcev oz. navijačev.

Ideja o simultanki v Trebnjem sega v začetke tega tisočletja, takrat se je v pogovoru med Andrejem Brcarjem, predsednikom ŠK Trebnje in Goranom Smukom, takratnim urednikom časopisa Cajtng, porodila ideja, da bi lahko enkrat, v Trebnjem spet zaigrali simultanko. Ideja je »zorela«, z intervjujem, katerega ste lahko bralci Cajtnga brali v februarski številki, pa je spet privrela na dan.

»Če se ne bomo tega projekta lotili sedaj, bo takoj spet mimo 10 let«, smo si dejali. In začeli z delom na projektu – Simultanka z Andrejem Brcarjem!

Največjo vlogo kot soorganizator je odigral Boban Pivašević, katerega smo povabili k sodelovanju in predvsem zahvaljujoč njemu lahko dandanes ponosno zapišemo, da smo tako uspešno izpeljali prvo simultanko v Trebnjem. Po 35-tih letih. In to tako zelo uspešno, da so si udeleženci zaželeli kar čim hitrejše ponovitve dogodka! Zgolj dokaz, kako zelo si ljudje želimo druženja, a nam čedalje težji življenjski pogoji (oz. politika) to preprečujejo!

Simultanka se je začela malo pred 17.30 uro. Okoli 18. ure je »padel« prvi mat, kmalu za tem pa tudi prvi remi. Do pol sedme, sedme je Brcarju moralo premoč priznati še šest šahistov, medtem ko je še dvema uspelo izvleči remi. Ostalo je še šest šahistov, sedem je že bilo premaganih, trije so iztržili remi.

Zadnjih šest partih se je igralo uro in pol, vsakih približno 15 minut pa je »padel« en igralec. Ob 20.30 uri sta igrala le še dva – Andrej Brcar in Bogoljub Boban Pivašević. In ravno njemu, zadnjemu izmed vseh 16-tih šahistov, je uspelo iztržiti celo točko, torej premagati izzivalca. Končni rezultat je torej bil 13:3 v korist Brcarja, od česar je Brcar prejel 11 celih točk (11 zmag) in 4 polovične (štirje remiji), nasprotniki pa 1 celo (1 zmaga) in 4 polovične (4 remiji).

Simultanka Andrej Brcar Foto GS 58

11 dobljenih dvobojev, 4 remiji. In zadnja partija …

Druženje šahistov se je nadaljevalo ob večerji, katero so prijazno in času primerno (pripravili so tako mesni, kot tudi postni meni) postregli gostitelji, Galaksija Trebnje. Med večerjo je pogovor seveda tekel o šahu, o napakah, katere so naredili posamezniki med igro, prav vsi pa so bili mnenja, da je Andrej Brcar zasluženo dobil simultanko.

»Z rezultatom simultanke sem zadovoljen, saj prav nobena zmaga ni bila dosežena zlahka. Edinemu porazu je botroval trenutek moje nepazljivosti, ki je bil posledica utrujenosti zaradi dolgotrajne borbe z večimi nasprotniki. Kljub porazom so zelo dobro igro prikazali predvsem Marjan Klarič, Marko Petelin in Martin Hočevar, katerih odpor sem strl šele v zadnjem stadiju partije – končnici, še enkrat pa moram poudariti, da so vsi šahisti bili dobri in prav lahko se kdaj rezultat obrne tudi v drugo smer«, je po simultanki povedal Andrej Brcar.

(TK)

ZANIMIVE PODROBNOSTI …

 • V ČAST NAM JE BILO GOSTITI TUDI ŠAHOVSKEGA VELEMOJSTRA BRUNA PARMO – Andrej Brcar je igral z belimi figurami, prvo potezo proti vsakemu nasprotniku pa je simbolično potegnil najboljši slovenski šahist vseh časov Bruno Parma, katerega smo imeli čast gostiti (v načrtu je bila še skrita gostja, a je iz objektivnih, in povsem razumljivih, razlogov sodelovanje odpovedala). Kot zanimivost zapišimo, da gospod Bruno Parma dandanes šaha skorajda ne igra več, ker mu le-ta ne predstavlja več izziva. Dandanes se zamoti le še ob sudokujih, pa še to samo ob tistih – najtežjih. Kot nam je zaupal, mu tisti res težki vzamejo kakšno urico, doma pa jih ima spravljenih (in seveda rešenih) okoli 40.000. In še ena zanimivost – g. Parma ne hodi ravno veliko na tovrstne prireditve, povabilu ŠK Trebnje pa se vedno rad odzove.
 • ŠAHISTI ŠK TREBNJE ODIGRALI SIMULTANKO PROTI VELEMOJSTRU – V Trebnjem smo imeli čast gostiti tudi uradnega trenerja in člana slovenske državne šahovske reprezentance, velemojstra Mateja Šebenika, ki je odigral mini simultanko proti petim članom ŠK Trebnje. Vsi naši šahisti – Cvetko Jakša (upokojen, prej paznik na Dobu), Aleš in Matej Brcar (odlična mlada šahista, sinova Andreja Brcarja), Vinko Tomažin (upokojen, najstarejši član ŠK Trebnje, 89 let) ter Jože Hočevar (upokojen, prej dolgoletni učitelj matematike na OŠ Mokronog) so morali priznati premoč velemojstru. Najdlje se je velemojstru upiral Aleš Brcar.
 • POSEBNA GOSTA … – Simultanke v Trebnjem sta se udeležila, tokrat le kot gledalca, tudi Miran Kovič, prvi predsednik kluba, upokojen, znan tudi kot dolgoletni sodnik v Novem mestu, ter Peter Brcar, sedaj upokojen, sicer pa pred davnimi leti glavni pobudnik za ustanovitev kluba in predsednik iniciativnega odbora za ustanovitev ŠK Trebnje.
 • KDO SO BILI NASPROTNIKI IN REZULTATI … – Proti Andreju Brcarju so igrali Gregor Kaplan (občinski svetnik v Trebnjem), Janez Koželj (upokojenec), Marjan Klarič (nekdanji predsednik ŠK Trebnje), Stane Horvat (tajnik kluba, uspešen plezalec v gore), Tone Pajek (zaposlen v Trimu), Miro Šuštar (predsednik Šahovskega kluba Medvode), Andrej Lavriha (podjetnik), Bojan Okorn (podjetnik, lastnik toplarja na Blatu), Martin Hočevar (dolga leta v Trimu, sedaj upokojen), Dušan Zakrajšek (upokojen, prej v Trimu, krajevni informator in ljubiteljski novinar z Mirne), Boštjan Hočevar (pravnik iz Ljubljane, sedaj živi v Mačjem dolu), Bojan Avbar (javni tožilec iz Novega mesta), Tjaša Pajek (lanska državna prvakinja do 8 let, letos tretja na DP, ena najbolj perspektivnih mladih šahistk v Sloveniji), Boban Pivašević (podjetnik), Marko Petelin (sedaj na Pošti, nekoč na ladji) in Tone Drenik (Cestno podjetje Novo mesto). Zmagal je Boban Pivašević, remizirali pa Gregor Kaplan, Miro Šuštar ter Tone in Tjaša Pajek. Čestitke vsem in … hvala!
 • ZMAGA PIVAŠEVIĆA V NAPREJ DOGOVORJENA? Seveda je takoj za tem, ko je Pivašević dobil Brcarja, padlo vprašanje, če je bil rezultat v naprej dogovorjen (Pivašević je bil namreč soorganizator dogodka). Naš odgovor je: »Definitivno NE!« Da pa bo šla v anale prava resnica, jasno zapišimo, da rezultat dvoboja ni bil dogovorjen, je pa res, da so g. Bobanu v zadnjih (izkazalo se je, da tudi odločilnih) potezah, medtem, ko je Brcar igral na drugih šahovnicah – da bo vsaj eden zmagal – priskočili na pomoč nekateri drugi šahisti, med drugim tudi Bruno Parma. A dejstvo je, da je Brcar priznal, da je storil napako v tem dvoboju in dejstvo je, da je do te faze dvoboja moral igrati Boban – sam.
 • krepko-207-ii
 • Natisni net CTV
 • AVTO SLAK CAJTNG TV
 • Pasji salon Ajša CTV
 • Natisni net za CTV 2
 • BHS 1
 • Pavc Cajtng TV 420×360
 • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4