Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 15.10.2014 | Prispevek objavil: Cajtng
Značke: ,
V kategoriji: Brane Praznik | Cajtng | Kolumnisti | Lokalno | Županske volitve 2014
Prispevek ogledan: 729-krat

Ah, volivci imamo vedno prav!

Piše: Brane Praznik

Piše: Brane Praznik

Prepričujejo me, da imamo volivci vedno prav. Okej, tudi na občinskih volitvah, da ne bo pomote! Seveda imamo prav, ampak samo zato, ker odločamo, pa če pridemo na volitve ali ne. Lahko bi zapisal tudi drugače: »Prav imajo volivci zato, ker se odločijo tako kot jim (nam vsem) tisti, ki se pehajo za oblastjo, vsilijo svoje politično prepričanje!« Ali to počnejo na pošten način in z zadostnimi argumenti, je drug problem, ki ga omenjam v nadaljevanju.

Pozor! Velika večina spregleda dejstvo, da če ne gremo na volitve, to pomeni dvoje: Najprej nam torej ni nič za skupnost, v kateri živimo. In drugič, da svoj glas prepustimo tistemu, ki je pač na volitve šel. Dali smo mu svoj glas in pravico, da odloči tudi v imenu nas, četudi je drugačnega prepričanja kot smo sami! Velja namreč samo tisto, kar je v evidenci, zapisano in obkroženo, da smo bili na volitvah. Vse, kar sem zapisal, je znano odkar občinske volitve sploh so, torej od daljnega leta 1860, še v habsburški monarhiji, ko ni bilo nizkotnih strankarskih bojev, kot so danes.

Kako naj si sicer razlagamo, da so denimo izvolili volivci v občinski svet nekoga, ki doslej v svojem kraju za skupnost ni naredil niti toliko, kot je črnega za nohtom. Ni bil niti v društvih, niti je sodeloval pri razreševanju krajevnih problemov, da ne govorimo, da ni bil niti podporni član gasilcev. To si pač lahko razložimo samo tako, da smo torej volili stranke in ne ljudi. Nekje se je zgodilo, da je bil izvoljen v občinski svet celo pokojnik. Torej, niso pomembni ljudje, ki bi lahko naš voz nazadnjaštva potegnili iz blata, temveč neka opcija, ki nam ponuja blagostanje, za katerega se običajno kasneje izkaže, da je le fikcija – nekaj, kar bi si želeli, uresničiti pa ni mogoče. Zelo priročen je tudi nacionalizem in ponarejena strpnost do drugačnih. Mnogi se sploh ne zavedajo, da na ta način lahko izvolimo v občinski svet tudi kanto za smeti, če bi bila napisana na glasovnici. Saj bi morda kdo volil »Janeza«, ki je odličen in sposoben človek, toda kaj, ko je v napačni stranki. To, da volimo stranke in ne ljudi, je seveda osnovni in prvi problem naših lokalnih volitev.

Torej, niso pomembni ljudje, ki bi lahko naš voz nazadnjaštva potegnili iz blata, temveč neka opcija, ki nam ponuja blagostanje, za katerega se običajno kasneje izkaže, da je le fikcija …

Za tiste stranke, ki zbirajo glasove, vsaj v našem okolju, je postalo običajno, da se populistično naslonijo na tiste, ki jih besedica populizem v kapitalizmu sploh označuje. Vsiljevanje in »naslanjanje na volivce«, z domačo besedo ‘nagravžno’ ravnanje, je postalo tako nizkotno in včasih presega meje, ki jih v normalnem svetu ne tolerirajo in pravzaprav z demokratičnimi volitvami nimajo nič skupnega? Gre denimo za javne nastope kandidata za župana na otvoritvi objekta in zlorabo mikrofona ter pljuvanje po protikandidatki, ki se seveda v tem primeru ne more niti braniti.

Drugi problem je v populizmu oziroma pridobivanju glasov volilcev na ‘nagravžen’ način:

Razsipanje lepih in ponarejanje besed ter dokumentov so ‘kao’ v volilnih bitkah dovoljeni. Očitno, vsaj na trebanjskem. Tako se deklariranje, da se ‘nekdo’, ki se ponuja kot neodvisni županski kandidat, kasneje izkaže, da gre samo za finto za zavajanje ljudi. V resnici pa je kandidat privrženec obsojenca, ki kokodaka kot on, torej, da je nedolžen, čeravno to ni res, o čemur govorijo pravnomočne obsodbe. Torej – gliha vkup štriha. Ne eden, ne drugi ni nedolžen. V javnosti sta nedolžna samo toliko, kot so enemu ali drugemu dostopni mediji, ki razglašajo njuno nedolžnost. Ko so takšni »junaki« enkrat na oblasti, potem jim cena za to, da bi se obdržali na sceni, ni več pomembna in dovolijo si vsa dostopna sredstva. Podčrtano: dostopna in ne samo dovoljena! Denimo tudi tiskanje poročila na račun davkoplačevalcev, ki je jezikovno za bralca podcenjujoč in komaj zasluži dvojko, da o vsebini ne govorimo. Si pa je vredno omenjeno poročilo shraniti, ker bomo lahko še leta ugibali o številkah, ki jih v poročilu pač ni.

To, da volimo stranke in ne ljudi, je seveda osnovni in prvi problem naših lokalnih volitev.

Nekoč sem še mislil, da je bil naš ponovni kandidat za župana morda neroden, ko je romskega svetnika opozoril, da naj dvigne kartonček za glasovanje. Se zgodi, sem pomislil. Danes vem, da ni bilo to niti slučajno niti po nerodnosti, kajti šušljanje o predčasnem glasovanju nekaterih Romov na zadnjih občinskih volitvah ni samo iz trte zvito govorjenje. Bil sem namreč na predčasnem glasovanju, kjer sem jih srečal in kjer sem videl, kako se tem rečem streže.

O romski problematiki pa tokrat nič več kot toliko, ker lahko taisti kandidat vse obrne v svojo prid. Skratka, za to, da bi dobil funkcijo in službo, je pripravljen storiti vse kar sem omenil in še kaj… Saj poznamo tisti izrek: »Nadrajsali ga bomo toliko, kot smo pametni (beri neumni)!«


  • krepko-207-ii
  • Natisni net CTV
  • AVTO SLAK CAJTNG TV
  • Pasji salon Ajša CTV
  • Natisni net za CTV 2
  • BHS 1
  • Pavc Cajtng TV 420×360
  • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4