Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 28.03.2014 | Prispevek objavil: Cajtng
Značke: , , ,
V kategoriji: Cajtng | Lokalno
Prispevek ogledan: 1,210-krat

90 let Jožeta Sladiča s Stana pri Mirni

Jože Sladič je bil rojen 27. marca 1924 na Stanu pri Mirni očetu Janezu in mami Francki. V družini je bilo sedem otrok, trije fantje in štiri dekleta. Na otroštvo in mladost se spominja z grenkobo, saj mu je pri starosti šest let zaradi bolezni umrl oče, dobrih deset let kasneje pa še mama. Svoj priokus mu je pustila tudi druga svetovna vojna, kjer se je kot zaveden državljan pogumno boril proti okupatorju. Po vojni je nekaj časa delal kot gozdni delavec, kasneje pa vse do upokojitve kot kletar v lokalnem, uspešnem podjetju Dana Mirna.

Jože in Kristina Sladič

Jože in Kristina Sladič

Na Martinovo 1950 se je poročil s Kristino, roj. Janežič iz Debenca. V zakonu so se jima rodili trije otroci. Starejša hči Jožica je zaradi težke bolezni že pokojna, sinova Božo in Vojko pa živita v bližini in imata svoji družini. Vnuki Darja, Vanja, Dejan, Mitja in Matej ga z veseljem obiskujejo, saj jih vedno pričaka prešerne volje in v očeh se mu prižgejo iskrice sreče, ko pogled ustavi na pravnukih. Nik, Taja, Tina, Jaša, Urh in Eva pa imajo pradedka neizmerno radi.

Danes, pri 90-tih letih, živi Jože Sladič skupaj s štiri leta mlajšo ženo v samostojnem gospodinjstvu, v svoji hiši na Stanu pri Mirni. Zdravje njima še vedno služi v takšni meri, da skrbita sama zase. Žena Kristina samostojno in vzorno vodi gospodinjstvo, on pa skrbi za hišo in zunanja opravila, do pred dveh let je še samostojno obdeloval tudi vinograd. Pridela krompir, fižol, vso zelenjavo, sadje, ipd. Že od nekdaj je bil estet, zato se ni čuditi, da je okolica njune hišice vedno lično urejena. Za čudovite rože poskrbi Kristina, medtem ko Jože redno kosi travo (in to ročno!!) v bližnji in širši okolici hiše. Letošnja zima mu je sadovnjak kar dobro uničila, vendar je bil med prvimi v vasi, ki je odstranil posledice žledoloma. Polomljene veje na drevju je, kljub nasprotovanju domačih, s pomočjo lestev in ročne žage sam požagal ter pospravil. Kot je dejal, jaz brez teh mojih starih »češpel« res ne morem in vedno se povzpnem tako visoko, da vidim čez drevo.

Jožeta bi lahko na kratko opisali kot delavnega, poštenega človeka, ki je bil skozi vse življenje optimističen. Okusil je žalost, revščino, trpljenje, vendar ga je gnalo naprej, naprej v boljši jutri. Kot pravi Jože – kjer je volja, tam je pot, če je zraven pa še ljubezen, potem ti je uspeh zagotovljen. Ljubezni v njegovi hiši ni nikoli manjkalo. Z ženo Kristino jo še danes z veseljem razdajata med domače in prijatelje. Da je hišica v Cirniku, kot se reče po domače – le redko brez obiskov, bi lahko potrdil marsikdo. Prijatelji in znanci se radi ustavijo pri njiju, saj vedo, da so vedno dobrodošli, da se Jože in Tinka družbe zelo razveselita, s svojo domačnostjo pa poskrbita, da se vedno znova radi vračajo. Naj bo tako še vrsto let.

Darja Sladič Kraševec


  • krepko-207-ii
  • Natisni net CTV
  • AVTO SLAK CAJTNG TV
  • Pasji salon Ajša CTV
  • Natisni net za CTV 2
  • BHS 1
  • Pavc Cajtng TV 420×360
  • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4